Texas Hold’em

December 3, 2014 | By Omaha-hi-lo | Filed in: andra spel.

Texas Hold’em är den mest spelade pokervarianten. Den är väldigt lätt att lära sig att förstå och behärska men samtidigt väldigt svår att bemästra. Texas hold’em var en relativt okänd pokervariant fram till i mitten av 70-talet ungefär då den började öka i popularitet. Mycket på grund av den årligt återkommande turneringen World Series of Poker i Las Vegas där man spelar Texas Hold’em i Main Event. Vilken är världens mest prestigefyllda pokerturnering och man brukar anse att vinnaren där är världsmästare i poker.

Texas hold’em spelas normalt med 2 till 10 spelare vid bordet. Man kan teoretiskt sett vara hela 21 spelare om man sitter och spelar hemma med kompisarna och ändå få korten att räcka till. Texas Holde’em spelas vanligtvis i tre olika varianter, fixed limit, Pot limit och No limit. I fixed limit så är bettingstrukturen låst. Vill man betta eller höja en hand så är det en bestämd summa. Det är två olika summor där det är en summa innan floppen och på floppen och sen den dubbla summan på turn och river. Det innebär att om small blind är 1 krona, big blind 2 kronor så är bettsen på preflop och efter floppen 2 kronor och på turn och river 4 kronor. I pot limit är betten begränsade till minimum värdet av small blind och pottens totala värde. Det gör att man inte kan gå all in direkt men efter några höjningar brukar potten kunna bli så stor att man kan gå all in om så önskas.

I no limit finns det ingen gräns. Minsta bett måste vara lika stort eller större än small blind men det finns ingen övre gräns. Man kan betta alla pengar man har vid bordet direkt ifall så önskas. Om man möter en höjning på, säg 10 kronor, och man själv vill höja ännu mer, då måste man höja ytterligare 10 kronor alltså 20 totalt. Man kan inte höja 1 kronor på en höjning på 10 kronor utan måste minst dubbla den ursprungliga höjningen.

Texas hold’em skiljer sig från Omaha i det avseendet att man varje spelare har två hålkort att använda sig av istället för fyra. Det skiljer sig också från Omaha på det sättet att man kan välja att använda ett, två eller inget av sina hålkort. I Omaha finns inte den valmöjligheten utan man måste använda två av sina fyra hålkort. Om man i texas hold’em måste använda alla fem kort på bordet för att bilda den bästa pokerhanden så kan man i bästa fall dela potten med de andra deltagarna då dessa också som sämst kan ha samma hand som dig, men antagligen en bättre hand. I normalfallen gör man klokast i att slänga sin hand illa kvickt om man antagligen måste använda alla kort på bordet för att bilda sin hand. Undantag är om det ligger fyra ess och en kung på bordet då ingen kan ha en bättre hand och man då lika gärna kan stanna kvar och dela potten med resten. Ju fler av dina hålkort du själv använder desto större är chansen att du själv vinner potten, förutsatt att du har en bra hand vill säga. Om du till exempel får en stege med bara ett av hålkorten är risken större att en motståndare sitter på samma kort och även denne får stegen än om du får stegen med två kort.

Vill man prova på att spela Texas Hold’em online så är William Hill ett utmärkt casino. Deras pokerklient tillhör iPoker-nätverket vilket är ett av de största och bästa nätverken online. Dessutom så har de ofta riktigt fördelaktiga erbjudanden till sina nya spelare så man kan få sig en fin pokerbonus om man bestämmer sig för att spela där.

 


Comments are closed here.